Leopárd, párduc, zsiráf és kígyó: a nyári szezon közkedvelt, vad mintái. Idén viszont ősszel sem távoznak, sőt: megújult formában térnek vissza a porondra.

Míg manapság már inkább utánzatok és printek formájában jelennek meg az állatminták a ruháinkon, tudtátok, hogy korábban a vagyont és a státuszt szimbolizálták és gyakorlatilag a legrégibb, az öltözékünket díszítő mintáról van szó? Az állatminta volt, van és lesz: a divat egy folyamatosan visszatérő, örök kedvence. Trendek jöhetnek és mehetnek, azonban egy-egy jó minőségű, leopárd-, zebra-, tigris- vagy akár párducmintás ruhadarab a szekrényünk állandó, megbízható darabját fogja képezni. Nyúljunk csak hozzá bátran, ha egy kis bátorságra vágyunk, és hozzuk ki magunkból a vadmacskát!

Az állatminta népszerűségének titkáért – és a divatba való bekúszásukért – egészen az 1930-as évekig kell visszanyúlnunk, amikor is a filmvászon csillagai feszítettek benne. Egy évtizeddel később pedig már a női szabadság és egyenjogúság egyik szimbólumává is vált ez a vad minta: gondoljunk csak a szexszimbólum pin-up lány Bettie Page-re, aki megmutatta, milyen divatos és dögös is az állatminta, később pedig Monsieur Christian Dior kollekcióiban is megjelent még az ’50-es években. A hatvanas években a bohém hippi mozgalommal előkelő helyet követeltek maguknak ezek a kedvelt minták a szekrényünkben, nyomott formában és már merész színekben is megmutatkoztak a divatban. A hetvenes-nyolcvanas években pedig nem csak a punk mozgalom szexisséget és lázadást sugalló darabjain, de a kifutókon Yves Saint Laurent és Roberto Cavalli áldásával ismét jöttek – és azóta is maradtak.

Szexis, veszélyes, merész és sikkes és szabad: ki mondta, hogy ezeket a látványos, vadságot és elemi erőt sugárzó printeket ősszel és télen a szekrényünk mélyére kellene temetnünk? A Miss Q legújabb kollekciója méltón ünnepli a legnőiesebb és legszexisebb mintákat: a bármivel könnyen kombinálható állatmintás szexi body-k és skinny nadrágok mellett szürke pitonmintás miniszoknyán és táskán jelennek meg – a monokróm tónusok, és a visszafogott vadság kedvelőinek. A hosszabb, klasszikus ceruzaszoknya kígyómintás anyagból az irodai, szigorúbb dress code legnőiesebbje, a színes verzióban készülő, áttetsző, karon végigfutó betéttel pedig a merészebbek választása lesz. Az egyik kedvencünk a zsiráf foltjait idéző mintával készülő, testhezálló hosszú ujjú ruha, amelynek a különlegessége az az elöl, oldalt látható mell alatti csavarás, ami valóságos optikai szuperfegyver: hangsúlyozza a dekoltázst, miközben karcsúbbnak láttatja a derekat. Az ősszel is velünk maradó szafari hangulatért pedig a fűzős darabok mellett tegyük le a voksunkat!

Dobos Emese